( Local Automotive Club )
Home1CalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

- Welcome To Website TonGkop Performance Team - www.tongkop.org -


 

tekNologi teRkini peNjagaaN eNjin

View previous topic View next topic Go down 
Author Message
bI RaIn



Number of posts : 177
Age : 27
Location : pa paR
Registration date : 2008-12-08

PostSubject: tekNologi teRkini peNjagaaN eNjin   Wed Dec 10, 2008 11:57 pm

AUTORUN nampak biasa hakikatnya LUARBIASA!!!



Punca Utama Kerosakan Enjin

Kerosakan enjin kebanyakkan berlaku sewaktu enjin dihidupkan dalam keadaan sejuk atau telah lama terbiar. Selepas enjin dimatikan, minyak enjin akan perlahan2 mendak kebahagian dasar,jauh dari komponen yang bergerak. Apabila enjin dihidupkan semula, satu2nya bahan yang memisahkan piston dari dinding silinder ialah kimia dalam pelincir yang tertinggal melekat pada permukaan komponen. selagi minyak pelincir belum brgerak untuk melapisinya perlindungan yang dmiliki hanya lapisan cecair ini. ketika ini geseran boleh menyebabkan kehausan yang teruk pada enjin dan ini boleh berlaku beberapa kali sehari. kira2 75% kehausan enjin berlaku dalam keadaan ini.
Sebab lain kerosakan enjin termasuk:

-memandu dgn kelajuan yang tinggi
-apabila kenderaan membawa muatan berat
-apabila enjin kereta mengalami suhu tinggi, seperti kenderaan tersekat dalam lalu lintas atau mendaki bukit terutama ketika penghawa dingin dihidupkan.

Keunikan Rawatan Tambah Kuasa Enjin Autorun

*kadar resapan yang tinggi
*tahap ketahanan lapisan afiniti yang tinggi
*mengandungi agen tekanan ekstrem
*menyediakan kestabilan suhu yang hebat
*mengandungi bahan anti kakisan cemerlang
*mengatasi masalah lembapan
*mengandungi bahan anti oksidan yang hebat
*memiliki kestabilan cecair yang tinggi walaupun pada suhu rendah
*tidak mengandungi bahan tambahan atau pencemar

Kebaikan Menggunakan Rawatan Tambah Kuasa Enjin Autorun

_mengurangkan masalah kehausan dan kerosakan enjin
_mengurangkan kerosakan enjin yang dihidupkan dalam keadaan
sejuk
_mengurangkan bunyi bising enjin
_mengurangkan kos penjagaan enjin dan membaik pulih
_melindungi enjin caj torbo
_meningkatkan penjimatan bahan api
_meningkatkan daya kuasa

CARTA PERBANDINGAN

(-)Rawatan enjin autoran (*) Pelincir Biasa

-melindungi enjin sehingga 10,000km
*mutu pelincir merosot selepas 3,000km-4,000km, meningkatkan khausan enjin

-botol kecil dengan 100% kepekatan bahan pelinciran aktif
*botol besar tetapi cuma mengandungi 5% bahan aktif dan 95% minyak mineral

-kekal dalam bentuk cecair walaupun dalam suhu musim dingin 'pour point' ialah -45*F memastikan kelancaran enjin yang dihidupkan di waktu pagi dan dalam keadaan sejuk
*membeku pada suhu dingin kerana 'pour point' yang tinggi iaitu +5*F. ini bermakna enjin kurang lancar ketika dihidupkan di waktu pagi yang sejuk

-Total Base Number (TBN) yang tinggi iaitu 18, bermakna pencegahan kakisan yang lebih hebat berikutan keupayaan meneutralkan asid yang cemerlang
*Total Base Number (TBN) yang rendah iaitu dari 6-9 menghasilkan keluaran sampingan berasid yang menyebabkan kakisan kepada permukaan enjin



PANDUAN PENGGUNAAN
Kereta bawah 2000 cc 1 botol shaja
motosikal 1/8 botol (30ml) shaja

PRODUK: AUTORUN _ENERGIZER ENGINE TREATMENT_
KUANTITI: 236.5 ml
HARGA: RM125
BERMINAT CALL ME: 013-8870010 (SAHFIE)
Back to top Go down
View user profile
cute n simple



Number of posts : 252
Age : 30
Location : papar ke pulakop
Registration date : 2008-12-10

PostSubject: Re: tekNologi teRkini peNjagaaN eNjin   Thu Dec 18, 2008 4:11 am

g2 plak cara dia jaga enjin...
Back to top Go down
View user profile http://www.tongkop.org
> FORENSIK 86<



Number of posts : 222
Age : 30
Location : ??,sabah..
Registration date : 2008-12-09

PostSubject: Re: tekNologi teRkini peNjagaaN eNjin   Fri Dec 19, 2008 9:27 am

tepuk tangan tepuk tangan tepuk tangan tepuk tangan tepuk tangan
Back to top Go down
View user profile
LyFEtOoShoRT



Number of posts : 543
Age : 27
Location : PubR
Registration date : 2008-12-11

PostSubject: Re: tekNologi teRkini peNjagaaN eNjin   Fri Dec 19, 2008 3:59 pm

yaaaa..hhahahhahahaha...
layan jax!!!!!
Back to top Go down
View user profile http://www.tongkop.org
bI RaIn



Number of posts : 177
Age : 27
Location : pa paR
Registration date : 2008-12-08

PostSubject: Re: tekNologi teRkini peNjagaaN eNjin   Fri Dec 26, 2008 8:16 am

ermmmm, terpulang.. cuma mau kongsi barang baik je pun, hehe.. klo beminat juz gtau.. Cool
Back to top Go down
View user profile
KesiSAng Tanah



Number of posts : 188
Registration date : 2008-12-21

PostSubject: Re: tekNologi teRkini peNjagaaN eNjin   Fri Dec 26, 2008 11:35 am

hahaha..aku tau ko ni ejen penjual brg tu kan..hehe..promosi la tu..hehe..
Back to top Go down
View user profile
KesiSAng Tanah



Number of posts : 188
Registration date : 2008-12-21

PostSubject: Re: tekNologi teRkini peNjagaaN eNjin   Fri Dec 26, 2008 11:56 am

Back to top Go down
View user profile
LyFEtOoShoRT



Number of posts : 543
Age : 27
Location : PubR
Registration date : 2008-12-11

PostSubject: Re: tekNologi teRkini peNjagaaN eNjin   Sat Dec 27, 2008 11:43 pm

KesiSAng Tanah wrote:

nginai sap aa jo kenomen??
Back to top Go down
View user profile http://www.tongkop.org
<<BlaCkliSt>>



Number of posts : 59
Age : 29
Location : Far Far Away
Registration date : 2008-12-09

PostSubject: batul ba itu...   Sun Dec 28, 2008 5:59 pm

ini balang very bagus ma..

suma enjin muleh pakai..

enjin kansil,enjin kapal tabang,enjin bot,mesin rumput,
keta surong,baskal,rasun nyamuk,lalalalala...paning uda ku eh
Back to top Go down
View user profile
KesiSAng Tanah



Number of posts : 188
Registration date : 2008-12-21

PostSubject: Re: tekNologi teRkini peNjagaaN eNjin   Tue Dec 30, 2008 8:01 am

ba fiqq...ko lg promosi sayap ayam ko itu di sini..hahaha Razz Razz
Back to top Go down
View user profile
KesiSAng Tanah



Number of posts : 188
Registration date : 2008-12-21

PostSubject: Re: tekNologi teRkini peNjagaaN eNjin   Fri Jan 02, 2009 12:32 pm

itu barang ada jual ka di sini?? Question Question Question Question
Back to top Go down
View user profile
LyFEtOoShoRT



Number of posts : 543
Age : 27
Location : PubR
Registration date : 2008-12-11

PostSubject: Re: tekNologi teRkini peNjagaaN eNjin   Sun Jan 04, 2009 5:55 pm

KesiSAng Tanah wrote:
itu barang ada jual ka di sini?? Question Question Question Question

cuba tny bi rain la..dia member itu..
Back to top Go down
View user profile http://www.tongkop.org
silent killer



Number of posts : 745
Age : 27
Location : PUB-R
Registration date : 2008-12-17

PostSubject: Re: tekNologi teRkini peNjagaaN eNjin   Thu Jan 15, 2009 8:40 am

boking ar kwn...mo gna d enjin bot..
Back to top Go down
View user profile
LyFEtOoShoRT



Number of posts : 543
Age : 27
Location : PubR
Registration date : 2008-12-11

PostSubject: Re: tekNologi teRkini peNjagaaN eNjin   Sat Feb 07, 2009 1:13 am

silent killer wrote:
boking ar kwn...mo gna d enjin bot..


OUT OF TOPIC!!!!
Back to top Go down
View user profile http://www.tongkop.org
bI RaIn



Number of posts : 177
Age : 27
Location : pa paR
Registration date : 2008-12-08

PostSubject: Re: tekNologi teRkini peNjagaaN eNjin   Mon Feb 16, 2009 8:07 am

mau patah ba kamu ni kan, huahahaha.. lek ar mau jual brng skit.. barang bagus maaa, alu pikir la sndiri.. pirat
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: tekNologi teRkini peNjagaaN eNjin   Today at 12:56 am

Back to top Go down

tekNologi teRkini peNjagaaN eNjin

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum: You cannot reply to topics in this forum
 :: Car Performance :: Engine & Performance -
Free forum | © phpBB | Free forum support | Contact | Report an abuse | Free forum